Ishockey i Sverige: Så fungerar det



Ishockey är den näst största sporten i Sverige och spelas vanligtvis från höst till vår med uppehåll över sommaren då även de flesta ishallar är stängda.

Beroende på vart du bor kan man ofta börja åka skridskor på allmänhetens åkning eller öppna skridskoskolor från augusti och framåt. De flesta ishallar har sedan öppet till ungefär mars eller april.

Ishockey kan vara en dyr sport om man ska börja spela mer organiserat med alla skydd. Däremot går det ofta att köpa skydd begagnat vilket kan sänka kostnaden kraftigt.

Men om man bara vill komma igång och testa är det inte dyrt. Det enda man behöver för att prova är egentligen skridskor, hjälm och sedan om man även vill klubba och puck. Skridskor och hjälm finns ofta att låna.

Låna utrusning
Det finns bland annat många kommuner som har olika former av utlåning av sportutrustning så man kan testa olika idrotter.

Hör av dig till din lokala kommun eller ishockeyförening för att höra om lån eller hyra av utrustning samt möjligheter till istider öppna för allmänheten.

Då ishallarna har många besökare betyder det att man inte kan komma när man vill utan de är vissa tider utvalda för allmänheten. Andra tider tränar olika lag från barn hela vägen upp till A-lagen.

Så fungerar ishockey
Ishockey är en ganska enkel sport med enkla mål.

Två lag möter varandra och man spelar tre perioder där varje period är 20 minuter lång. Målet är att göra fler mål än det andra laget och då vinner man matchen. Ishockey spelas med fem utespelare och en målvakt på isen.

Det är sedan flygande byten vilket betyder att man byter direkt under spelets gång i rak motsats till fotbollen som har statiska byten. Ishockey har ett betydligt högre tempo och är mer intensivt och fysiskt vilket gör att de flesta bytena är runt 30-90 sekunder.

Totalt har lagen max 20 utespelare och två målvakter (en i målet och en reserv).

En ishockeyrink i Sverige är 30 meter bred och 60 meter lång. Rinken är sedan indelad i tre olika zoner. Försvarszon, neutral zon samt anfallszon. Försvarszonen är den delen från det egna målet fram till den första blå linjen. Den neutrala zonen sträcker sig mellan de två blå linjerna. Anfallszon är från den bortre blå linjen fram till motståndarnas målvakt.

Förklaring av rinken
De olika cirklarna på isen visar vart så kallade tekningar genomförs. En tekning genomförs efter en avblåsning som kan komma av flera olika orsaker men till exempel att ett lag har gjort mål, målvakten räddar och blockerar pucken eller en puck far ut över sargen.

Om man ser på en ishockeymatch i SHL eller Hockeyallsvenskan är det fyra domare på planen. Man känner igen de på de svart-/vitrandiga kläderna. De två domarna som har orangea fält över armarna är huvuddomare och är de som kan dela ut utvisningar om en spelare bryter mot några regler. Om en spelare till exempel håller fast en annan spelare eller delar ut en ful tackling får de en utvisning som vanligtvis är två minuter. Det betyder att det andra laget får spela med en mer spelare på isen i två minuter vilket brukar resultera i ett mål ungefär var femte gång.

Förklaring av nedsläpp
De två domarna utan de orangea fälten på armarna är linjedomare och bedömer till exempel om det är icing eller offside.

Icing är om man slår pucken hela vägen ner i offensiv zon innan man passerat den röda linjen och det andra laget hinner först fram till pucken. Detta är en regel för att gynna det offensiva spelet så ett försvarande lag inte bara kan slå ifrån sig pucken utan de måste spela ut pucken.

Offside är att pucken måste in över den offensiva blålinjen innan någon spelare gör det. Detta är för att undvika att ett lag har en spelare som står uppe och väntar på en lång passning nästan vid motståndarnas mål.

Om det blir offside blir det tekning vid någon av de fyra punkterna vid de två blålinjerna. Om de blir icing eller en blockering av en målvakt sker nedsläpp i någon av de fyra tekningscirklarna i närheten av respektive mål.

När en ny period börjar eller efter ett mål sker nedsläpp i cirkeln i mittzonen.

SHL är Sveriges högsta ishockeyserie och där spelar 14 lag. Hockeyallsvenskan är den nästa högsta ligan. Vill du läsa nyheter om ishockey hittar du mängder av sportnyheter hos Nyheternu.se.